Tuesday, August 7, 2012

Girittli'nin Elinden Giritli Sugato (sfugato)


Evet yine bir Giritli yemeğiyle huzurlarınızdayım.. 


Diğerini hatırlamak isteyenler mizithropides tarifi için buraya tıklayabilirler..


.


Bu seferki lezzetin adı (Sfugato) Sugato..





Tarifi rahmetli dedem Ali Ekrem Erkal'ın yazdığı kitaptan olduğu gibi yazıyorum... 





Malzemeler:


1 Kg Patates, Zeytinyağı, 6 Yumurta, Tuz


Patatesler soyulup yıkandıktan sonra yarım santim yuvarlak dilimler halinde kesilir.. Zeytinyağında kızartılır. Kızaran patatesler bir tavaya yerleştirilir. Başka bir kapta yumurtalar biraz tuzla çırpılır. İçinde patateslerin olduğu tava ocakta kızdırılır, çırpılmış yumurtalar patateslerin üzerine dokülür. Altı piştikten sonra omlet gibi, bir kapakla ters çevrilerek diğer tarafından da pişmesi sağlanır..


.


Şimdi gelelim anneannemin elinden görsellerle bu tarifin vücuda gelmesine..





 Yumurtalarımızı bir tutam tuz ve azıcık suyla çırpıyoruz..





 Önceden ince ince dilimleyip zeytinyağında kızarttığımız patateslerimizi tavaya alıyoruz ve altını açıyoruz.. Biraz zeytinyağı gezdirip tavanın iyice ısınmasını bekliyoruz..





 Isınan patateslerimizin üzerine yumurta harcını boca ediyoruz..





 Kenarlarının yapışmasına izin vermemek için spatula yardımıyla didikliyoruz.. 





 Bu karede de şefimiz Müzeyyen Erkal sugatoyu çevirmek için hazırlanıyor..


Çevirme işlemini videoya kaydettim, öyle havada hoplatmayla falan olacak iş değil, denemeyin.. 










Çevirmeden önce, bir kaseye üstte hala sıvı halde bulunan yumurtayı akıtmayı unutmayın.. :)





 Sugatoyu her iki tarafı da kızarana kadar videodaki gibi çevirip çevirip pişiriyoruz.. 





 Sonunda böyle bir şey oluyor :) Kalıp gibi çıkıyor.. 





Bir süre dinlendirdikten sonra da kare kare kesiyoruz..





Normalde üzerine karabiber ekip yeniyor ama ben çocukluğumdan beri ketçapla yemeyi tercih ediyorum ve tadına hiiiiççççç mi hiç doyamıyorum...


Utanmasam bir bütün sugatoyu tek başıma yiyebilirim belki de..


.


"Amaaannnn patatesli omlet işte" deyip geçmeyin, mutlaka bir deneyin..


Afiyet olsun :)

No comments:

Post a Comment